Semoga kita semua sihat-sihat sahaja.. Hari ini xnak coret apa-apa.. Just wanna share resepi masakan kampung yang selalu mak masak di rumah.. :) Air tangan mak tiada tandingnya!
Selamat mencuba!
Masak Lemak Kacang Panjang Dengan Ikan Masin
Bahan-bahan :
5 btg kacang panjang
1 kpg isi ikan masin
2 bj bawang merah
1 bj bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cubit lada hitam
1 jemput ikan bilis
1 cawan santan
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara memasak :
Cuci kacang panjang dan potong ikut panjang sama rata (2cm). Rendam seketika isi ikan masin dan potong kecil-kecil.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup. Tumbuk kasar lada hitam dan ikan bilis.
Panaskan minyak dan goreng sebentar isi ikan masin. Masukkan bahan tumbuk dan tunggu sehingga sedikit garing.
Masukkan santan. Kacau seketika. Masukkan kacang panjang dan air. Masak sehingga kacang panjang agak lembut. Perasakan dengan garam.
Tutup api dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment