Jumaat....bernafas lagi di bumiMu Ya Allah..Alhamdulillah..
macam sedap jer..mmg sedap pon..hehuhehu.. :)
Assalamualaikum...ahaaaaa...ni kue pg tadi..kue kasturi a.k.a kuih kacang hijau..hubby bawak g ofis..xbyk pon..dlm 20 ketul..sebab?terbgn lewat...ngam2 tsedar mase azan subuh..sabau jerla.. :)
Nak tau?hubby xmkn kue ni..sebab?die xmkn kacang hijau..pelik..pelik..pelik...
Meh kite tengok resepi..kot kot la korang tetibe nak wat kan?
Sumber rujukan : hanieliza's cooking
(sy olah sedikit ikut ape yg ade di dapur kecil sy)
Bahan-bahan :
Inti
Semangkuk kacang hijau (rendam semalaman)
3 sb kelapa parut (putih saje)
1 sb tepung gandum
1 sk garam
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan jika x suka manis)
Batter (Tepung utk menggoreng)
1 cawan tepung beras
1 cawan air
1 sk kunyit (pewarna kuning)
1 sk garam
*Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Cuci & rebus kacang hijau hingga empuk a.k.a lembut a.k.a pecah..hihi..Tunggu sehingga hampir kering dan masukkan garam, gula, tepung & kelape.Kacau untuk elakkan ireng (jawe speak) @ hangus..
Bila dah sebati tutup api dan sejukkan.
Campurkan semua bahan batter.
Ambil inti kacang hijau tadi, buat bebola dan leperkan. Celupkan dalam batter n goreng hingge kuning keemasan.
Boleh di hidang bersame teh o..mantap! :)
No comments:
Post a Comment